The Burton Blog

Praktiska tips för den som älskar att campa ute i naturen

Camping är förmodligen ett av de bästa sätten att komma så nära naturen det bara går. Nu när vi helst ska semestra på nära håll är camping ett idealiskt sätt att upptäcka de vackraste platserna i din omgivning. För i gott sällskap är en natt under stjärnorna ett upplevelse i särklass som du kommer att minnas länge.

För att du ska kunna njuta av din campingresa fullt ut och varken frysa under natten eller behöva ta med dig onödigt bagage har vi tillsammans med Life in White sammanställt några praktiska tips för camping. Laura och Gabriel från Life in White har under sina campingturer under både sommar och vinter upplevt mycket och vet vad man inte kan vara utan och vad man kan lämna hemma. Med de här tipsen är även du förberedd för alla äventyr!

Camping_blog_post_LIWA_57.jpg

Bra att veta: Även om det är en otrolig upplevelse att campa i naturen gäller det att alltid tänka på att skydda den. Behandla den därför alltid med respekt och håll dig till reglerna eftersom camping i det fria är förbjudet i många länder. Om det inte är tillåtet att campa ute i vildmarken finns det också vackra anlagda campingplatser med naturnära läge som ett alternativ.

Planera ditt äventyr i förväg:

Speciellt om du är ute i naturen och din bil är parkerad långt från lägerplatsen finns det saker som ska planeras i förväg:

 • Som redan nämnts är camping i det fria inte tillåtet överallt. Därför är det viktigt att kontrollera lagstiftningen för det land där du har tänkt dig att campa.
 • Planera din rutt och försök att ta reda på så mycket fakta om din destination som möjligt. Se hur många kilometer det är från parkeringsplatsen och tänk på att ledens svårighetsgrad spelar roll – överskatta inte dig själv och tänk på att du har mycket packning att bära.
 • Titta på väderprognosen, eftersom vädret kan förvandla din campingtur från en underbar dag till en mardröm.

Välj rätt campingutrustning:

Det här är en viktig punkt och beror framför allt på hur långt du behöver bära den för att komma till lägerplatsen. Lämna onödiga saker hemma och gör det inte onödigt svårt - att bära en ryggsäck på 40 kg 1 000 meter uppför är inte roligt.

 • Tält: Ett bra tält skyddar dig mot dåligt väder och det är därför extra viktigt att tältet är vattentätt. Tältet bör även vara tillräckligt stort för att rymma alla som är med.
 • Sovsäck och liggunderlag: En bra sovsäck med rätt temperatur för komfort tillsammans med ett lätt liggunderlag gör det trevligare att campa.
 • Ryggsäck: För att få med allt från A till B är en lätt ryggsäck med tillräckligt utrymme en klar fördel.
 • Stormkök: Varmt te eller kaffe gör morgonen riktigt bra, speciellt efter en kylig natt. Vårt tips: Vi föredrar att endast använda Jetboil eftersom vi mest bara kokar vatten och dess storlek och vikt gör den väldigt praktisk.
Camping_blog_post_LIWA_67.jpg

Packa din ryggsäck:

Glöm inte att du behöver bära ryggsäcken själv – Vikten spelar därför en väsentlig roll och du kommer att märka vad du verkligen behöver när du ska campa.

 • Dela upp maten och sakerna i gruppen för att på bästa sätt fördela vikten.
 • När du packar dina kläder bör du alltid ta med en extra fleece- eller tjocktröja för att vara redo för de svalare timmarna. Ett extra par varma strumpor tar inte mycket plats i ryggsäcken och känns som en lyx om det blir blött. Dessutom kan en bra regnjacka vara avgörande för att vara förberedd på alla väder.
 • Tips: Vi packar alltid vår ryggsäck i rätt ordning. Börja med sovsäcken och sedan alla andra föremål i ryggsäcken på rätt djup. Se till att de saker du kan behöva snabb åtkomst till ligger i det övre facket på din ryggsäck ficklampa, fickkniv, näsdukar eller godis.
 • Glöm inte dina vandringsstavar – din rygg kommer att tacka dig!
Camping_blog_post_LIWA_71.jpg
Burton_LifeInWhite_fall_21_look_6-8.jpg

Ta med dig tillräckligt med mat:

 • Eftersom vi ofta parkerar vår bil väldigt långt från platsen där vi tänkt spendera natten tar vi oftast med mat som enkelt kan tillagas med varmt vatten.
 • Som mellanmål är nötter, dadlar eller annan torkad frukt en bra källa till energi som tar liten plats.
 • Vatten tar vi oftast med oss väldigt lite av eftersom vi antingen smälter snö eller tar vatten från en bäck. Ta i förväg reda på om det finns vattenstopp och ta annars en extra flaska med dig.
Camping_blog_post_LIWA_73.jpg
Camping_blog_post_LIWA_79.jpg

Hitta en lämplig plats att övernatta på:

 • Även om det ser mysigt ut vid första anblicken bör du undvika att sätta upp tältet på mossa, växter eller rekreationsområden.
 • Att njuta av solnedgången och soluppgången är för oss ett måste och slår därför alltid läger med panoramautsikt, även om det kan bli lite blåsigt.
 • Om det förväntas bli vind bör du hitta en plats med lä för att slå upp tältet. En blåsig natt kan bli en riktig mardröm – tro oss, vi vet.
 • En lägereld kan vara vacker, men ute i den fria naturen avråder vi från det på grund av risken och nedsmutsningen.

Viktigt: Lämna alltid platsen du övernattat på så att den ser ut som när du kom dit och ta med dig ditt skräp. Vid slutet av ditt äventyr kan du ha lite plats över i din ryggsäck och kan plocka upp lite från andra för att behålla och värna om vår vackra natur!

Camping_blog_post_LIWA_70.jpg
Camping_blog_post_LIWA_70.jpg

Rengör din campingutrustning och se till att allt hålls säkert:

Även om du vill slänga dig ner på soffan och vila lite är det bra att rengöra utrustningen på en gång och förvara den ordentligt eftersom det förlänger livstiden på din utrustning.

 • Öppna din sovsäck och vänd den ut och in för att torka ordentligt. Så snart den är helt torr är det bäst att förvara den i en påse som andas med tillräckligt med plats och inte i den medföljande påsen eftersom komprimeringen kan skada sovsäcken.
 • Torka även av ditt liggunderlag innan du lägger undan det.
 • Om ditt tält blivit blött bör du sprida ut det och låta det torka, samt även ta bort eventuell smuts. Sedan kan du vika ihop ditt tält igen. Se till att du inte alltid viker det likadant för att undvika att få veck.
 • Förvara sedan allt på en sval och torr plats utan direkt solljus.
 • Glöm inte att kolla efter matrester i din ryggsäck, för att undvika en väldigt otrevlig överraskning nästa gång du använder den.

Redo att utforska naturen?

Våga dig på ett äventyr och lär känna de vackraste platserna i din närhet. Med tipsen från Life in White är du förberedd på bästa sätt. Saknar du ändå något för din campingresa? Kolla då igenom vår campingutrustning.

Så vad väntar du på? Ta med dig din utrustning och ge dig iväg!


SHARE