The Burton Blog

Vi visar dig varför yoga är det perfekta komplementet till snowboarding

Även om, eller just för att, snowboarding och yoga vid första anblicken skiljer sig helt från varandra, så kompletterar de två sporterna varandra enormt. Medan snowboarding är en mycket dynamisk sport som kräver mycket kraft och uthållighet av dig är yoga idealisk inte bara för att bli spänstigare, utan också starkare. Yoga bidrar dessutom i hög grad till att förbättra din balans.

Chloé Sillieres, elitsnowboardåkare och passionerad yogalärare, förklarar hur yoga kan hjälpa dig bli en bättre snowboardåkare.

SS20_ChloeYoga-Intro1.jpg
Chloé Sillieres: elitsnowboardåkare
SS20_ChloeYoga-Intro2.jpg
Chloé Sillieres: passionerad yogalärare © Jan Novak Photography
Det jag gillar mest med yoga är denna otroliga lyckokänsla som jag känner efter varje pass. Jag är en mycket stressad person och yogan hjälper mig att hålla mig avslappnad i (nästan) alla situationer.
– Chloé Sillieres

Varför är yoga bra för snowboardåkare?

Yoga passar i allmänhet perfekt ihop med snowboarding, från styrka till avkoppling. Å ena sidan gör yogans fysiska aspekter dig starkare, och även spänstigare. Å andra sidan hjälper övningarnas mentala aspekter dig att öka koncentrationen och bli lugnare. Yoga betyder ”att förena”, så du kan se den som en koppling mellan dig och din snowboard.

Dessutom tenderar vi som snowboardåkare att ha spänd benmuskulatur och en sluten bröstkorg. Yoga hjälper oss att öppna upp hela framsidan av vår kropp och samtidigt stärka alla muskler vi behöver för snowboarding.

Vad behöver jag för att göra yoga hemma?

Du behöver bara en matta, så är du igång. Om du vill vidareutveckla ditt kunnande behöver du eventuellt block eller bälten. Om du inte har sådana till hands kan du också använda böcker som block och en handduk som bälte. Som du ser är det väldigt enkelt!

SS20_ChloeYoga-thumbnail1.jpg
© Jan Novak Photography

Hur kan yoga hjälpa mig att utöka mina snowboardfärdigheter?

Yoga kan hjälpa dig på två sätt:

  • Mentalt och
  • fysiskt

Föreställ dig att du vill lära dig ett nytt trick. Först måste du noggrant tänka igenom det i dina tankar: Hur gör jag tricket? Hur provar jag det på bästa sätt? Hur landar jag? Sedan gäller det att öva, öva, öva – först torrt och sedan i snö. Tricket fungerar förmodligen inte på första försöket, men du provar om och om igen tills du äntligen behärskar det. Precis den här processen återfinner du i yoga. Först arbetar du på din mentala styrka, sedan på din fysiska förmåga och sedan försöker du implementera den nya kroppsställningen i praktiken.

Yoga kan i synnerhet hjälpa dig att förbättra din balans:

Alla känner vi till problemet med att balansera vid snowboarding: Du stiger av stolliften med en fot, halkar kanske sedan över en isfläck och, innan du vet ordet av, flaxar med armarna. Men om du tar dig tiden och regelbundet utför vissa övningar på mattan kommer du inte längre att ha problem med just det. Övningar som t.ex. Ardha Chandrasana eller Virabhadrasana 3 uppfanns för oss snowboardåkare för att ge oss bättre balans.

Yoga har verkligen hjälpt mig att snabbare återhämta mig från skador. Yoga är inte bara ett stort stöd för mig rent fysiskt. Yoga hjälper mig också att bevara lugnet och överblicken i stressiga situationer
– Chloé Sillieres

Hur kan yoga hjälpa till i vilofaserna efter snowboarding?

Vila är en av de viktigaste faserna efter en ansträngande dag på berget. Om du vill åka snowboard sju dagar per vecka måste du definitivt unna din kropp tid för att koppla av. Yoga är den idealiska möjligheten att stödja din kropps avkopplingsprocess. För återhämtning lämpar sig framför allt Yin yoga eller Återhämtande yoga. Även om du bara har 10 minuter använder du den tiden för djup inandning, och öppna höfter, bröstkorg och vader. Glöm inte fötter och vrister, eftersom särskilt dessa belastas mycket hårt vid snowboarding!

Våra tre bästa yogaställningar för snowboardåkare:

Nadi Shodhana (växelvis näsborreandning)

Denna andningsteknik hjälper dig att höja din koncentration inför en ansträngande dag på berget eller koppla av efter en dag fylld med pulver, kicks och rails.

SS20_ChloeYoga-06.jpg
Sitt rakt och bekvämt med benen i kors på mattan.
SS20_ChloeYoga-05.jpg
Slut ögonen och andas djupt in och ut genom näsan

  1. Sitt rakt och bekvämt i kors på mattan. Se till att ryggraden är rak.
  2. Lägg vänstra handen bekvämt i knät. Pekfinger och tumme rör vid varandra. Handflatan pekar då mot taket för att få mer energi eller nedåt för att avge energi. Placera högra handen på ansiktet.
  3. Lägg pek- och långfingrarna mellan ögonbrynen. Dessa två fingrar är bara där som stöd. Det är tummen och ringfingret som används aktivt.
  4. Slut ögonen och andas djupt in och ut genom näsan.
  5. Tillslut högra näsborren med din högra tumme. Andas in långsamt och jämnt genom vänstra näsborren.
  6. Tillslut vänstra näsborren med ringfingret, så att båda näsborrarna nu är tillslutna, och håll andan ett ögonblick.
  7. Öppna högra näsborren och andas långsamt ut genom högra näsborren. Ta en kort paus efter utandningen.
  8. Andas in långsamt genom högra näsborren.
  9. Håll båda näsborrarna stängda (med ringfinger och tumme).
  10. Öppna vänstra näsborren och andas långsamt ut genom vänstra näsborren. Ta en kort paus efter utandningen.
  11. Upprepa denna övning 5–10 gånger så att du kan följa in- och utandningen i tankarna.

Stegen 5–9 visar en fullständig cykel för växelvis andning genom näsan. Om du utför stegen exakt bör det ta dig cirka 30 till 40 sekunder för en hel genomgång. Upprepa övningen 5–10 gånger om du känner dig stressad, orolig eller obalanserad.

Adho Mukha Svanasana (nedåtgående hunden)

Förmodligen en av de mest kända yogaövningarna och inte utan anledning, för det är en av de bästa. Vem som helst kan enkelt prova denna övning och den har olika varianter. Även om du inte har mycket tid för din träning bör du åtminstone prova denna övning för ett par andetag, eftersom den sträcker och stärker dig samtidigt.

SS20_ChloeYoga-08.jpg
Sträck på knäna, men var alltid försiktig så att du inte sträcker dem för mycket
SS20_ChloeYoga-07.jpg
Adho Mukha Svanasana

  1. Stå på alla fyra på mattan och se till att dina knän är under dina höfter och händerna något framför axlarna. Sträck ut fingrarna och håll pekfingrarna parallella eller något utsvängda. Lägg dina fötter på mattan.
  2. Andas ut, sträck ut dina armar och lyft knäna från golvet. Håll sedan knäna något böjda och hälarna i luften. Sträck långsamt ut svansbenet. Dra sedan upp knävecken mot taket och aktivera insidan av benen från vristerna till ljumsken.
  3. Under utandningen trycker du låren bakåt och hälarna mot golvet. Sträck på knäna, men var alltid försiktig så att du inte sträcker dem för mycket. Aktivera de yttre låren och dra ihop de övre låren genom att vrida dem något inåt. Luta bäckenet framåt.
  4. Aktivera utsidan av dina armar och tryck pekfingrarnas leder mot mattan. Lyft från dessa två punkter insidan av armarna, från handleden till axlarna. Dra axelbladen mot mattan. Håll huvudet parallellt med armarna och håll positionen.
  5. Håll den här ställningen i 1 till 3 minuter. Lägg sedan knäna på mattan under utandningen och vila dig i ”barnets viloposition”.

Utkatasana (stolen)

Utkatasana är en övning som hjälper dig att spänna benen (quadricepsmuskler, innerlår, fötter och vrister), men också bålen. Den här övningen hjälper dig också att rikta in knäet på rätt sätt. Vid carving hjälper dig Utkatasana framför allt med att bibehålla ett hälsosamt rörelsemönster för att undvika svankskador.

SS20_ChloeYoga-09.jpg
Utkatasana (stolen)

  1. Börja med Tadasana-ställningen. Andas ut och lyft armarna uppåt vinkelrätt mot golvet. Håll armarna parallellt, med handflatorna inåt, eller för ihop handflatorna.
  2. Andas ut och böj knäna. Försök samtidigt att hålla låren så parallellt mot golvet som möjligt. Pass på så att dina knän inte sticker ut över fötterna. Överkroppen lutas något framåt över låren tills överkroppen står ungefär rätvinkligt mot låren. Håll innerlåren parallellt mot varandra och tryck lårbenens övre del nedåt mot hälarna.
  3. Dra axelbladen mot mattan och luta bäckenet något bakåt för att hålla korsryggen lång och känna hur den sträcks något.
  4. Håll den här ställningen i 30 sekunder till 1 minut. För att lämna ställningen sträcker du ut knäet under inandningen och använd armarnas kraft för att lyfta dig upp. Andas ut och för armarna bakåt på sidan till Tadasana.
  5. Här kan du prova olika varianter. Till exempel kan du stå på tårna eller försöka hålla låren parallella mot golvet.

Är du redo för din första yogasession?

Som du ser är yoga allt annat än långtråkig och kan hjälpa dig avsevärt att förbättra dina snowboardingresultat, finna din inre balans och återhämta dig snabbare efter en ansträngande dag. Det bästa är att du kan öva bekvämt hemma och bara behöver en matta. För att du ska kunna börja direkt har vi spelat in en yogatimme med Chloé åt dig. Så vad väntar du på? Ta din matta och kom igång!


SHARE