The Burton Blog

Förvara din snowboardutrustning på rätt sätt - 6 tips

Vintern är förbi och därmed har din snowboardutrustning förtjänat en liten paus. Men innan du bara stuvar undan allt är det är dags att unna din utrustning lite omtanke. För visst har din utrustning förtjänat adekvat skötsel efter alla svettiga dagar i djupsnö och park, eftersom det är endast så den kan hålla vad den lovar nästa år.

Tillsammans med Life in White har Burton sammanställt den perfekta guiden för förvaring av din snowboardutrustning, för om någon vet hur det går till är det Laura och Gabriel. Laura och Gabriel har jagat snö i deras husbil i mer än 10 år och tillbringar hela 200 dagar per år på sina snowboards. Även om de två därför bara måste stoppa undan sin utrustning under en mycket kort tid är det mycket viktigt för dem att göra det ordentligt, inte bara för att förlänga utrustningens livslängd, utan också för att alltid vara startberedda. För vad skulle vara mer irriterande än att i början av säsongen se att reservdelen för din bindning fortfarande saknas eller att din jacka har ett hål och din snowboard rostar bort. Men oroa dig inte, med tipsen från Life in White garanterar vi att det inte händer dig!

20C_LIW_Intro-1 (1).jpg
LIWA_accion_2.jpg

1. Torka dina snowboardboots

Ett av de första och viktigaste stegen är att ta bort eventuell smuts från dina snowboardboots. När detta är klart tar du ut allt inuti dina kängor, även innersulor. Om vädret är varmt är det bäst att torka kängorna ute i solen, annars kan du också lägga dem på en lämplig plats i lägenheten (till exempel fönsterkarmen) för att torka.

LIWA_summer_storage_1.jpg
LIWA_summer_storage_5.jpg

Tips: För att ge kängorna den fräschör och angenäma doft som du vill ha är ett skopulver vår lösning – aldrig mer stinkande fötter.

LIWA_summer_storage_3.jpg

2. Gör rent dina snowboardglasögon och reservglas

Innan du ger dina glasögon en paus ska du definitivt göra rent dem ordentligt igen med en rengöringsduk för glasögon. Om glasögonen är mycket smutsiga ser du till att använda ett lämpligt rengöringsmedel för glasögon för att undvika kladd eller repor. Sedan är det bäst att förvara glasögonen i sitt etui och lägga dem inuti din hjälm – bäst att vara på den säkra sidan.

LIWA_summer_storage_9.jpg
LIWA_summer_storage_11.jpg

Dessutom är det nu på tiden att tvätta dina ansiktsmasker. Obs: Om du har en MFI-ansiktsmask måste du ta bort magnetramen innan du lägger ansiktsmasken i tvättmaskinen.

LIWA_summer_storage_10.jpg

3. Tvätta dina snowboardkläder och reparera eventuella skador

Innan du tvättar kläderna ska du ännu en gång grundligt undersöka allt beträffande hål och skador och åtgärda dessa först. Särskilt dunjackor rivs lätt på grund av det högkvalitativa men känsliga materialet. Därför har vi här sammanställt en guide för dig om hur du kan lappa din dunjacka.

Så snart allt har kontrollerats är det tvättdags, eftersom du definitivt bör tvätta även dina Gore-Tex-kläder igen innan du lagrar dem. På så vis får dina kläder inte bara en angenäm doft, utan också vattenavvisande förmåga förbättras. Men några saker ska tänkas på:

 • Du måste använda ett lämpligt tvättmedel för Gore-Tex-kläder och följa tvättinstruktionerna på plaggen
 • Stäng alla blixtlås och knappar innan du lägger plaggen i tvättmaskinen
 • Sedan kan du impregneringsspreja dina Gore-Tex-kläder innan du torktumlar dem vid låg temperatur

Här hittar du detaljerade instruktioner om hur du tar hand om dina Gore-Tex-kläder på rätt sätt.

LIWA_summer_storage_34.jpg
LIWA_summer_storage_35.jpg

4. Smörj in dina läderhandskar

Om du har handskar av läder är det oerhört viktigt att du tar hand om lädret ordentligt. Riktig skötsel förlänger inte bara din läderutrustnings interiör, utan gör också lädret smidigare och skönare att bära. I princip ska man tvätta läderprodukter så sällan som möjligt, då detta skadar lädret, och bara tvätta för hand:

 • Ta på dig en handske och håll den under ljummet vatten för att avlägsna lätt smuts
 • Skölj även insidan lätt, men var försiktig så att du inte knådar eller vrider handskarna
 • Torka handskarna lätt i en handduk och häng dem sedan med skaftet nedåt i ett varmt rum utan direkt solljus eller värme. För att resten av vattnet ska kunna rinna ut ännu bättre är det bäst att sätta handskarna på en flaska eller pinne (bättre ventilation)
 • Så snart dina handskar är torra är det dags att smörja in dem för att undvika spröda sprickor och återge lädret sin naturliga smidighet

Vårt tips: För att smörja in våra läderhandskar använder vi helst vax från Nikwax.

LIWA_summer_storage_7.jpg

5. Kontrollera din freeride-säkerhetsutrustning

För att du ska hålla dig säker på berget också nästa säsong tar du en noggrann titt i freeride-ryggsäcken, tar bort den kvarglömda müslibaren och blir glatt överraskad över dito pengar.

 • Glöm inte att ta ut batterierna ur din lavinsändare
 • Kontrollera övrig utrustning och säkerställ att det inte har uppstått skador på ryggsäcken, skyffeln eller sonden – så har du hela sommaren på dig att låta reparera din utrustning
 • Med en lavinryggsäck ska du i synnerhet se till att det inte har uppstått några sprickor eller andra fel under säsongen och noggrant kontrollera utlösare, airbag och patronsystem. Innan den nya säsongen inleds rekommenderar vi att du utför en torrutlösning för att se till att allt fungerar korrekt.
LIWA_summer_storage_33.jpg

6. Rätt vård och förvaring av din snowboard

Nu kommer vi till en av de viktigaste punkterna: Din snowboard.

 • Ta bort bindningen från snowboarden och kontrollera alla rörliga delar: Skruvar, remmar, spännen
  Tips: Du kan markera din bindnings inställningar med en penna, så att du inte glömmer dem över sommaren
 • För att inte tappa bort skruvarna fäster vi dem med tejp på bindningen
LIWA_summer_storage_12.jpg
LIWA_summer_storage_13.jpg

 • För alla splitboardägare: Torka dina stighudar och se till att aldrig bara klistra ihop dem, annars förlorar de sin vidhäftningsförmåga. Använd ett nät eller en film för detta. Du bör dessutom kontrollera stegjärn och stavar ännu en gång beträffande skador.
 • Sedan gäller det att rengöra din snowboard, för att avlägsna smuts, fett eller gammalt vax
 • Kontrollera dina kanter och fila bort små defekter. Till alla splitboarders: du bör absolut ta isär din splitboard och kontrollera alla 4 kanterna.
 • Stryk på massor av vax på hela basen och på kanterna, och var inte snål med det eftersom dessa är de viktigaste delarna av din splitboard. Vaxet blir kvar på hela din board, hela sommaren, för att skydda den från skador
 • Förvara din board på en torr plats utan direkt solexponering. Helst lägger du den i en snowboardväska – så är den idealiskt skyddad och redo för nästa säsong!

Här kan du läsa alla steg för rätt skötsel och förvaring av din board igen i detalj.

LIWA_summer_storage_25.jpg
LIWA_summer_storage_26.jpg
LIWA_summer_storage_16.jpg

Redo för nästa säsong?

Nu när du har stuvat allt perfekt kan du koppla av och förbereda dig för nästa säsong. För du är förmodligen precis som oss och din snowboard kan inte vakna från sin sommarsömn snart nog. Du kan alltid ta ytterligare en titt på vår vinterrea och skaffa dig en eller en annan favoritdel och drömma om ditt nästa snöäventyr. Här får du lite inspiration för att förkorta tiden:


SHARE