The Burton Blog

Tekniska material: Pertex® vs GORE-TEX®

Tekniska material: Pertex® vs GORE-TEX®

När du handlar tekniska ytterkläder kan du behöva välja mellan Pertex® och GORE-TEX®. Men eftersom Pertex och GORE-TEX finns i flera olika konstruktioner som är designade för specifika syften är det viktigt att förstå skillnaden mellan de här tekniska materialen, så att du kan välja en jacka och byxor som passar dina behov. Vi har hört med våra experter på Burton för att lära oss mer om skillnaderna och för att diskutera vilka material Burton använder. Så oavsett om du behöver ytterkläder för blåsiga turer i liften, kalla morgnar på fjället eller fartfyllda kvällar efter backen har du kommit till rätt ställe för att lära dig mer.

GORE-TEX

W. L. GORE & Associates startades av tidigare Dupont-ingenjören Wilbert (Bill) Gore och hans hustru Genevieve i deras källare 1958. De är mest kända för GORE-TEX, sitt vattentäta membran med andningsförmåga. Materialet tillverkas av expanderad polytetrafluoreten (ePTFE). Bills son Bob Gore skapade GORE-TEX 1969 och det patenterades 1970. De första beställningarna av GORE-TEX började levereras 1976 och det revolutionerande materialet blev snabbt en måttstock för slitstyrka, vattentäthet och andningsförmåga.

Pertex

Pertex grundades av Hamish Hamilton 1979 och började med att utveckla innovativa fuktavledande material för outdooraktiviteter. Sedan dess har Pertex vuxit snabbt och blivit extremt starka på tekniska material. Företaget producerar för närvarande några av de bästa lätta, vävda tygerna som finns och erbjuder även sina egna vattentäta membran med andningsförmåga.

Skillnaden mellan Pertex och GORE-TEX

pertex-vs-gore-tex-burton-jackets-side-by-side.jpg

Både Pertex och GORE-TEX erbjuder tekniska material och vattentäta membran med en del likheter mellan varandra. Men det är deras skillnader som gör dem så speciella. På Burton guidar det oss i hur vi väljer att använda Pertex jämfört med GORE-TEX i våra snowboardjackor och snowboardbyxor. Till exempel använder vi GORE-TEX i våra vattentäta skaljackor från Burton [ak]-kollektionen och Pertex i våra dunjackor och syntetiskt fodrade plagg. Låt oss gå in lite mer i detalj på de olika fördelarna hos membranen och materialen.

GORE-TEX PRO®, PACLITE®, TOPO®, & INFINIUM®

GORE specialiserar sig på vattentäta membran som andas, såsom GORE-TEX PRO, GORE-TEX PACLITE och GORE-TEX TOPO, vilka är nya varianter av det ursprungliga GORE-TEX-materialet. GORE erbjuder även ett vindtätt laminat som kallas GORE-TEX INFINIUM.

GORE-TEX PRO

pertex-vs-gore-tex-3-layer-gore-tex-pro.jpg

GORE-TEX PRO används ofta hos 3-lagersskal och regnkläder. Det är GOREs bäst presterande vind- och vattentäta membran med andningsförmåga. Det är även GOREs mest robusta laminat och ger slitstarkt och långvarigt skydd i de mest extrema miljöerna. Du hittar GORE-TEX PRO i våra högkvalitativa [ak]-jackor och [ak]-byxor.

Fördelar med GORE-TEX PRO

 • Maximal slitstyrka för skydd mot grenar, stenar och frekvent hård användning.
 • Maximal andningsförmåga ventilerar ut svett, så att du håller dig torr under aerobiska aktiviteter.
 • Maximal vattentäthet stänger ute regn och snö och håller dig torr.
 • 3-lagers GORE-TEX PRO med innertyg känns skönare mot huden, så att det kan användas i många olika väder.

GORE-TEX PACLITE

pertex-vs-gore-tex-burton-ak-surgence-gore-tex-jacket.jpg

GORE-TEX PACLITE (och GORE-TEX PACLITE PLUS) används ofta i 2,5-lagersskal, såsom lätta tekniska regnjackor och regnbyxor. Det väger mindre och är lättare att packa ner medan det även levererar pålitlig prestanda och vattentäthet. Du hittar GORE-TEX PACLITE hos många av Burtons vattentäta ytterkläder som andas, såsom [ak]-jackor och utvalda plagg från MINE77-kollektionen.

Fördelar med GORE-TEX PACLITE och GORE-TEX PACLITE PLUS

 • Slitstark konstruktion för regelbunden användning.
 • God andningsförmåga ventilerar ut svett så att du håller dig bekväm.
 • Vattentätt för att stänga ute regn och snö och hålla dig torr.
 • Lätt och packbart innebär att det alltid finns plats för en PACLITE-jacka i din ryggsäck.

GORE-TEX TOPO

pertex-vs-gore-tex-mine77-topo-stretch-waterproof-jacket.jpg

GORE-TEX TOPO används ofta tillsammans med andra GORE-laminat. Det är ett stretchigt material som läggs till strategiskt där ytterkläderna behöver obehindrad rörlighet. TOPO finns vanligtvis runt axlarna på jackor och längs innersömmen på byxor. Det ger ett fullständigt vattentätt skydd med bekväm flexibilitet. Du hittar GORE-TEX TOPO hos många olika jackor, byxor och bibs från Burton samt i MINE77-kollektionen.

Fördelar med GORE-TEX TOPO

 • Ökar bekvämligheten hos jackor och byxor med stretch i viktiga områden.
 • Ökad rörlighet är bra vid fysiska aktiviteter, såsom snowboard, skidor och isklättring.
 • Vattentät konstruktion för att stänga ute regn och snö och hålla dig torr.

GORE-TEX INFINIUM

pertex-vs-gore-tex-infinium-windstopper-membrane.jpg

GORE-TEX INFINIUM är ett helt vindtätt membran med mycket god andningsförmåga och vattenavstötande egenskaper (men inte vattentäta). INFINIUM är perfekt för högintensiva aktiviteter, såsom vandring, splitboard-turer och traillöpning, där andningsförmåga och värme är viktigare än långvarigt skydd mot regn. Du hittar GORE-TEX INFINIUM hos många av Burtons handskar, tumvantar och andra tekniska produkter.

Fördelar med GORE-TEX INFINIUM

 • Vindskydd hjälper till att hålla värmen innanför dina lager.
 • God andningsförmåga låter svett ventileras ut under aerobiska aktiviteter.
 • Vattenavstötande för begränsat skydd mot lätt regn.

Tips från proffsen: GORE-TEX-produkter utvecklas och förbättras konstant. Besök gore-tex.com för att lära dig mer om nuvarande och kommande innovationer.

Pertex Quantum

pertex-vs-gore-tex-burton-baker-ak-insulated-jacket.jpg

Pertex Quantum används i stor utsträckning i outdoorbranschen, speciellt hos lätta tekniska plagg. Quantum är ett vävt material tillverkat av extremt små syntetiska fibrer, vilket skapar ett slitstarkt och vindtätt lager. Det har dock inte ett vattentätt/ventilerande membram. Quantum förbättrar effektiviteten hos dun och syntetiskt foder genom att stänga inne värmen mot kroppen. Dessutom är Quantum otroligt lätt, packbart och andas. Du hittar Pertex Quantum hos utvalda [ak]-jackor och hos serien Burton Mid-Heat.

Fördelar med Pertex Quantum

 • Extremt lätt vikt ger plagg som inte tynger ner dig.
 • Extrem packbarhet ser till Pertex Quantum-plagg får plats i små ryggsäckar.
 • Vindtät konstruktion ökar den termiska effektiviteten hos dun och syntetiskt foder.

Tips från proffsen: Upptäck hela serien av tekniska material från Pertex på Pertex.com.

Pertex Shield

Pertex Shield är ett lätt och vattentätt laminat med andningsförmåga som kombinerar prestanda med bra värde. Shield finns i olika vikter (2-, 2,5- och 3-lagerskonstruktion), inklusive Shield, Shield Pro och Shield Air. Pertex Shield har en DWR-finish för att hjälpa vatten att bilda droppar och rulla av, så att du håller dig bekväm och torr. Du hittar Pertex Shield i utvalda ytterkläder från Burton.

Fördelar med Pertex Shield

 • Lätt och packbart.
 • Vattentätt skydd med andningsförmåga.
 • Bra värde för pengarna.

Pertex vs GORE-TEX: Vad ska jag välja?

pertex-vs-gore-tex-cold-weather-camping-and-ski-touring.jpg

Valet mellan Pertex eller GORE-TEX avgörs av vilken typ av aktivitet du vill hålla på med. Om du till exempel ska ut och tura och behöver ett vattentätt skal som håller dig torr och andas för att ventilera ut svett är GORE-TEX PRO ett bra val. Om du istället behöver ett lätt och packbart fodrat lager för din nästa vinterresa till Island kan en dunjacka med Pertex Quantum vara rätt för dig. Tänk också på att GORE-TEX och Pertex kan användas för att komplettera varandra. Till exempel om du är på ett långt äventyr på fjället och behöver hålla dig varm och torr. I det fallet kan du använda en skaljacka med GORE-TEX PRO som ytterlager och en fodrad jacka med Pertex Quantum under. I slutändan handlar valet mellan Pertex och GORE-TEX om att välja rätt verktyg för jobbet, så att du kan hålla dig bekväm oavsett vart ditt outdooräventyr leder dig.


SHARE