The Burton Blog

Hållbarhet i bergen: Hur man kan vara mer miljövänlig

Klimatkrisen är en allvarlig fråga och borde vara ännu viktigare för oss som snowboardåkare, i synnerhet eftersom sporten vi älskar är så beroende av den.

Vi har samarbetat med Gabriel och Laura från Life in White för ge åtta tips om hur du kan agera mer hållbart inte bara i bergen utan även i vardagen. Laura och Gabriel är riktiga snowboard-freaks som åker bräda ca 200 dagar per år, men de är också riktiga naturälskare som alltid försöker minska sitt ekologiska fotavtryck.

Ta till dig dessa tips för en mer hållbar samexistens på berget och försök att gradvis integrera dem i din livsstil. Det är bara genom att arbeta tillsammans vi kan göra skillnad.

1. Lämna inte skräp i naturen

Den första och viktigaste punkten: Lämna alltid bergen renare än du hittade dem och skräpa inte ner i naturen. Detta omfattar även servetter och cigarettfimpar. Cigarettfimpar är särskilt skadliga, eftersom de giftiga ingredienserna som finns kvar i filtret på en enda cigarett kan förorena mellan 40 och 60 liter rent grundvatten. Så om du inte vill sluta röka, ta med dig dina cigarettfimpar för det finns tyvärr alldeles för många av dem i bergen.

Det finns fortfarande en myt om servetter och toalettpapper att de bryts ner snabbt, men det tar upp till fem år och det är allt annat än snabbt. Ta bara servetter med dig och skulle du ha ett brådskande behov att gå på toa är stora blad ett utmärkt substitut för toalettpapper.

Här är en kort översikt över hur lång tid det tar för avfall att brytas ned i bergen:

  • Banan- och apelsinskal: 1–3 år
  • Plastpåsar: 100–200 år
  • Plastflaskor: 500–1000 år
  • Tuggummi: 3–5 år
  • Cigarettfimpar: 10–15 år
  • Servetter: 1–5 år
  • Aluminiumburkar: 50–500 år
  • Aluminiumfolie: 200–400 år

Det får en att tänka om, eller hur? Så snälla lämna inte något i naturen och ta med dig en påse för ditt eget och allt annat skräp som du hittar på vägen. Vi på Burton bidrar också och organiserar Burton Clean-Up Days varje år för att hålla våra kvarter rena.

SS20-SustainabilityBlogPost-BlogImageText-2048x1535px-1.jpg
SS20-SustainabilityBlogPost-BlogImageText-2048x1535px-2.jpg

2. Använd mindre plast

Problemet med plast är att det praktiskt taget inte bryts ned, och ”mikroplastpartiklar” stannar fortfarande kvar och kommer in i grundvattnet genom jorden. Så undvik att använda plast, inte bara i bergen utan även i din vardag i allmänhet. I synnerhet engångsförpackningar som är det största problemet. Därför rekommenderar vi följande:

  • I stället för en engångsflaska i plast, ta med en flaska som kan återanvändas på dina turer och packa med dig ditt mellanmål i en återanvändbar låda eller i en bivaxduk.
  • Förbered din egna snacks, till exempel energibollar, nötter eller frukt för att undvika plastförpackningar.
  • Istället för en plastpåse kan du också enkelt använda en bomullspåse.
BURTON_blog_LIWA_Sustainably_7.jpg
BURTON_blog_LIWA_Sustainably_20.jpg

3. Välj rätt transportmedel

Avgaserna från våra bilar är ett verkligt problem, så du bör försöka växla till kollektivtrafik så mycket som möjligt eller åtminstone samåka med andra. Alternativ för tåg- och busstransporter är särskilt väl utvecklade i Alperna.

4. Slösa inte onödiga resurser i stugorna

Om du stannar i en stuga under en vandring eller splitboard-tur och kanske till och med övernattar, försök att använd så få resurser som möjligt. De flesta stugor är mycket avlägsna och de flesta har inte mycket vatten eller el. Leverans av mat är även vanligtvis relativt besvärligt och skräpet måste tillbaka ner i dalen. Så var uppmärksam på följande:

  • Undvik att ladda batteriet på din smartphone eller kamera och packa med en powerbank istället.
  • Använd vatten sparsamt och låt aldrig kranen rinna.
  • Packa med dig en stugsovsäck så att sängkläder behöver tvättas så sällan som möjligt.
  • Beställ något mindre att äta först och unna dig själv ett annat litet mellanmål istället för att lämna värdefull mat.
  • Ta ditt skräp med dig för att hjälpa stugägarna att göra sig av med sopor.

5. Stanna på de markerade spåren

Detta är en viktig punkt, särskilt på sommaren när du åker mountainbike eller klättrar i berg. Hur frestande en genväg över en äng än kan vara bör du stanna på de markerade spåren för att inte störa flora eller fauna.

PS: Talrika växter är skyddade av naturvård och får därför inte plockas. Dessutom ser de bättre ut i naturen ändå!

6. Leta efter hållbarhetsmärken på din utrustning

Särskilt inom textilindustrin krävs mycket resurser, vilket gör det desto viktigare att köpa produkter från varumärken som arbetar engagerade för hållbarhet. Vi på Burton tar vårt ansvar på stort allvar och har redan ett antal åtgärder på plats för att motverka klimatkrisen. Våra hållbarhetsmål är baserad påtre pelare:

  • Våra medarbetare
  • Våra produkter
  • Vår spelplan

Alla dessa mål är strukturerade på ett sådant sätt att vi bara kan lyckas om vi agerar hållbart. Med detta framåtriktade tankesätt och målet att alltid bidra till samhället har vi varit ett certifierat B Corporation™ sedan 2019. Vi har därför ett stark åtagande inte bara för de högsta sociala och miljömässiga standarderna, utan även till absolut öppenhet. Av den anledningen vill vi även delar våra hållbarhetsframsteg med dig, för att du ska få så mycket insikt som möjligt i hållbarhetsarbetet på Burton.

bluesign Approved Burton apparel.
Riders at the POW Roundtable in Washington

7. Försök minska användningen, återanvända eller återvinna så mycket som möjligt

Minska ditt fotavtryck genom att inte alltid köpa något nytt direkt. Försök istället reparera, byta eller köpa begagnade saker. Ju längre vi håller föremål i omlopp, desto mindre nya resurser använder vi. Och låt oss vara ärliga – i allmänhet har vi för mycket av de flesta saker och klarar oss bra med mycket mindre.

8. Köp regionalt och minska konsumtionen av animaliska produkter

Även om detta inte är direkt relaterat till bergen är det fortfarande en viktig faktor, eftersom det vi köper och var vi handlar bestämmer marknaden. Med regionala produkter får vi inte bara kortare transportvägar, utan stöttar även den lokala ekonomin. Du kan även spara mycket plast när du handlar på en mindre lokal marknad jämfört med en sedvanlig resa till stormarknaden, vilket skapar en absolut win-win-situation.

Det är inte en fråga om vi alla ska äta vegetarisk eller vegansk mat. Det handlar helt enkelt om att skapa medvetenhet och att avsevärt minska mängden animaliska produkter. Till exempel släpper produktionen av ett kilo nötkött ut mer än sex kilo koldioxid. Det är inte bara dåligt för klimatet! Djuren i fabriksuppfödning lider även av dåliga förhållanden, de tropiska skogarna skövlas för att bli betesmark och fält för råmaterial och vi förlorar värdefulla spannmålsresurser som skulle kunna ätas direkt. Detta är bara några exempel för att illustrera att vi måste använda de resurser vi har mycket mer försiktigt så att vi har tillräckligt av dem i framtiden.

BURTON_blog_LIWA_Sustainably_8.jpg
BURTON_blog_LIWA_Sustainably_5.jpg

Dags för en förändring

Naturen är oerhört viktig för oss som snowboardåkare. Därför måste vi behandla den med den respekt den förtjänar. Börja med att göra din vardag mer hållbar idag och var del av förändringen. För om coronaviruspandemin har lärt oss någonting, så är det hur mycket en kris påverkar oss och hur viktigt det är att agera snabbt och inte när det är för sent. Med varje steg mot hållbarhet hjälper du till att bekämpa klimatkrisen. Vi arbetar även ständigt inte bara för att göra våra produkter mer hållbara, utan också för aktivt för att skydda vårt klimat.


SHARE