The Burton Blog

Husvagnsliv: Tips och trick för din nästa campingresa

Frihet, oberoende och äventyr

Att spontant åka iväg, att upptåcka underbara platser, att vakna mitt i naturen och helt enkelt vara oberoende – det är väl det som gör att de flesta av oss uppskattar att resa med vår egen buss eller campingfordon. Så går det också för Laura och Gabro med att ”leva i vitt”. Båda älskar att åka i sitt campingfordon på upptäcktsresa för att utforska nya platser och länder på egan hand. För att se till att din första resa blir helt framgångsrik, även när ett eller annat äventyr helt enkelt hör till, så har vi sammanfattat de två campingproffsens nyttiga tips.

LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_53.jpg

SUV: en/Campingfordonet Anpassa till dina behov

Det finns inte en enda SUV eller ett enda campingfordon som passar för alla. Här beror det mycket på vad du behöver och hur din resa ser ut, men även på hur mycket pengar du vill investera. När du bor i din SUV kommer du att ha andra behov än en person som reser i bara två veckor. Vårt tips: Bäst är att du testar flera varianter före ditt köp/tillbyggnad, för att göra dig säker på vad som bäst passar dig och din resestil. Man ska aldrig genast köpa en SUV eller liknande. Det finns många möjligheter att hyra en buss.

I vårt fall har vi beslutat oss för två fordonstyper, en vanlig SUV med begränsad utrustning inuti och en liten husbil. Och ärligt talat har båda sina för- och nackdelar. Medan det är lättare med en SUV att stanna var som helst och sova, eftersom den ser ut som en normal bil, är nackdelen helt enkelt att man klart har mindre komfort och plats.

Tips: Om du har en något mindre SUV/Campingfordon kan en takbox vara till stor nytta. Där kan du förvara skrymmande utrustning och ha mycket mer utrymme i bilen.

LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_3.jpg
LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_41.jpg
LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_18.jpg

2. Utrustningen: Mindre är mera

Vad du behöver beror naturligtvis på hur länge du är i din buss, men i själva verket sägs det att du behöver mycket mindre än du först tror. Så sparar du även mycket plats i din SUV. Och glöm inte: Du kan ganska enkelt tvätta dina kläder under resan. Speciellt på sommaren torkar allt mycket fort.

Medan varje packningslista är mycket individuell och mycket beror på dina aktiviteter, så finns det ändå några nyttiga tips.

Kläder

  • Lökprincip: Eftersom du är mycket utomhus när du reser, ska du utrusta dig för alla sorts väder. Regnrock, fleece och funktionella kläder gör din campingtripp angenämare. .
  • Flip-Flops/Sandaler: Är starkt rekommenderade för offentliga duschrum.
Burton_LifeInWhite_fall_21_look_11-12.jpg
Burton_LifeInWhite_fall_21_look_10-12.jpg

Teknik

  • El: Om du har utrustat ditt campingfordon med ett extra batteri eller solceller, så är du ganska flexibel när det gäller el, men inte desto mindre skall du vara sparsam med den och packa med dig en eller annan kraftkälla. När du stannar vid en officiell uppställningsplats eller campingplats, använd absolut en adapter för elanslutning.
  • Ljus: En pannlampa eller ficklampa hjälper dig att hitta rätt även i mörker.

Kök

  • Många har ett inbyggt kök i sitt campingfordon, om du inte har plats för detta, packa med dig en gasspis och passande köksredskap, så kan du laga enkla men ändå läckra rätter. Och med en espressokanna eller liknande är du rustad för morgonen.
  • För att få litet mera variation i din meny, så kan ett kylskåp vara fördelaktigt, men du ska kolla att du har tillräckligt med el och inte tömmer ditt bilbatteri.

Vidare

  • Mikrofiberhanddukar: De är inte bara små och lätta, utan torkar även fort. Ett absolut måste på resa.
  • Campingstolar och bord: Naturligtvis kan du med göra det bekvämt för dig själv med en picnickfilt, men i längden är en investering i stolar och ett bord helt enkelt bättre. Den idealiska avkopplingen får du med en hängmatta!
  • Verktyg: Just med camping dyker det alltid upp att du snabbt måste reparera någon småsak i din buss eller cykel. Multiverktyg, buntband, gaffatape och liknande är då dina bästa vänner.
  • Fällkniv: De många små verktygen i en fällkniv är helt enkelt alltid oslagbara, om så bara för att dra ut korken ur en vinflaska. Skål!
LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_33.jpg
LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_50.jpg

3. Platser: från campingplatser till naturområden

Boende i ett fordon och camping i vildmark har blivit enormt populära och därför är det inte längre så enkelt att hitta en ensam och vacker plats att ställa fordonet. Dessutom är camping i vildmark förbjuden i många länder. Ta därför absolut i förväg reda på hur bestämmelserna ser ut i det land du vill åka till.

Gratis campingplatser

Om camping i vildmark är tillåten, så gäller det först och främst att hitta en bra plats.. Du kommer snart att se att det alls inte alltid är så lätt – ibland har man tur och ibland har man otur.

Självständigt sökande:

För det mesta har vi ganska gott om tid och kan därför leta efter en vacker plats i lugn och ro. Därför söker vi i Google Maps i satellitläge efter lämpliga platser där vi kan tillbringa natten. Vi råder dig att tidigt nog starta letandet efter en uppställningsplats. Tyvärr har vi råkat ut för att behöva tillbringa en natt på en bensinmack, eftersom det redan blivit för mörkt.

Camping-appar:

Om du inte har mycket tid, kan camping-appar vara en stor hjälp för dig när du letar efter en uppställningsplats. Vi använder gärna Park4night. Men även här gäller det att du själv bör kontrollera att du verkligen får stå där, om du inte vill bli bryskt väckt ur din sömn av en polis.

LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_44.jpg
LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_47.jpg
LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_54.jpg

Privata uppställningsplatser

Utöver de traditionella campingplatserna finns det också allt fler privata markägare, som gör det möjligt för för campare att övernatta på deras mark. Övernattingar på bondgårdar blir alltmer uppskattade och då har du utöver naturen även möjlighet att komma i kontakt med lokalbefolkningen. Dessa varianter är oftast billigare jämfört med en campinglats, men i gengäld får du vanligen inte tillgång till bad eller dusch.

Campingplatser

Även om de flesta drömmer om att övernatta någonstans ensam vid en klippa med utsikt över havet, så ser verkligheten inte alltid fullt så romantisk ut som det visas på Instagram och liknande. Visst, vi skulle ljuga om vi förnetkade att det vore vår absoluta dröm, men eftersom det inte alltid är möjligt bör campingplatser inte helt ignoreras. Campingplater erbjuder inte bara fördelen med bad och dusch, utan även litet mer säkerhet, särskilt om man har mycket utrustning, såsom cyklar, surfbrädor etc. med sig. Dessutom finns det många vackra campingplatser och reser man under lågsäsong är de inte överfulla. Om du reser länge can en tvättdag vid campingplatsen göra gott.

4. Hållbarhet: Ge naturen något tillbaka

Särskilt när du vildkampar, men även när du inte gör det, ligger det oss varmt om hjärtat att du lämnar de platser som du besöker renare och prydligare än de var när du kom. Glöm ursäkter som "Detta är inte mina sopor!" Eller "Jag är inte ansvarig för det!" – det är vår jord och allas vårt problem! Vi uppskattar mycket att vi har möjligheten att resa så mycket och upptäcka och se världen. Det är därför självklart att ge något tillbaka till vår natur och befria från sopor de platser som vi väljer för vårt camping-äventyr.

5. Inbromsning: Växla ner ett steg

Kom ihåg att det inte handlar om att vara den snabbaste, utan helt enkelt att uppleva en trevlig tid. Välj då och då en liten väg eller besluta att använda en landsväg. Lita på oss så kommer du till oanade platser som du annars kanske hade förbisett. Detta är just fördelen om du har ditt boende med dig och enkelt kan bestämma var, hur och vad du vill göra härnäst.

LIWA_Burton_Vanlife_Blog_post_61.jpg

Avnjut din nyvunna frihet

Som naturvänner är, för oss, resande i ett campingfordon helt enkelt det bästa valet – man upptäcker avlägsna platser, vaknar av de första solstrålarna och koncentrerar sig på livets väsentliga ting. Just med camping blir man för första gången medveten om hur litet man behöver för att vara lycklig. Naturligtvis kommer det inte alltid att vara frid och fröjd men även detta hör till och gör det här sättet att resa till ett speciellt äventyr. Med dessa tips är du i varje fall redan väl förberedd. Sätt igång – dela med oss kärleken till att resa!


SHARE