The Burton Blog

7 bästa tipsen för vandringsutrustning

Längs forsande bäckar, genom mystiska skogar eller uppåt imponerande bergstoppar... Vandring är utan tvivel ett av de bästa sätten att utforska naturen, eller som Johann Wolfgang von Goethe uttryckte det: ”Bara där du varit till fots, har du varit på riktigt”.

För att du ska kunna koncentrera dig helt på den vackra utsikten, och inte på en värkande rygg eller våta fötter, har vi sammanställt de bästa tipsen för din vandringsutrustning.

1. Rätt skor

Oavsett om du går genom skogen eller klättrar på klippor är rätt skor en väsentlig del av din utrustning på berget och de är definitivt inte gymnastikskor. Vid lätta vandringar räcker för det mesta en allroundsko för utomhusbruk, men ännu bättre vore en vandringssko som når dig till fotleden, så att du skyddar den mot stukning. För bra vandringsskor gäller följande:

  • Vattentåliga: Det är inte bara vädret som kan sätta käppar i hjulet. En eller två bäckar kommer också att korsa din väg.
  • Halksäker sula med grov profil: Om du någonsin har vandrat över fuktiga rötter eller snö, så vet du vad vi menar.
  • Stabilitet: Särskilt för långa och svåra vandringar bör du välja en extremt stabil sko.

Tips: Innan du ger dig ut på en lång marsch bör du absolut gå in dina skor något för att förhindra blåsor. Glöm inte särskilda vandringsstrumpor så att du inte glider omkring i skon.

Burton_LifeInWhite_fall_21_look_6-16.jpg
Camping_blog_post_LIWA_5.jpg

2. Klä dig lager-på-lager

När du inleder din vandring är det fortfarande svalt, men det kan under dagens gång bli mycket varmt. Dessutom kan vädret mycket snabbt slå om och då förskonas du inte från regn. Att ha många lager är därför det bästa för vandringen:

Tips: Särskilt när solen skiner bör du definitivt sätta på dig en keps och smörja in dig ordentligt med solskyddsmedel – att få solsting är inget kul!

3. Den perfekta ryggsäcken

För en dagsvandring är en ryggsäck som rymmer 20 till 30 liter helt tillräcklig. Det viktiga är att ryggsäcken har ett vadderat bärsystem som fördelar vikten idealiskt på båda axlarna och tillåter tillräckligt med luft längs ryggen. En höftrem bidrar också till att fördela ryggsäckens vikt. Det är praktiskt att ha en flaskhållare på sidan eller en möjlighet att fästa ett dricksystem med slang så att du inte hela tiden måste ta av dig ryggsäcken varje gång du vill dricka. Dessutom ska ryggsäcken ha ett regnskydd så att inte hela ryggsäcken blir genomvåt, i fall att.

Förutom valet av ryggsäck är framför allt även rätt packning en konst för sig:

  • Saker som du inte behöver omedelbart (bivacksäck) kan stoppas längst ner
  • Tunga föremål, t.ex. matlådan, ska vara längre upp, så att ryggsäcken inte dras bakåt
  • Småsaker, som t.ex. solglasögon, fickkniv eller näsdukar, förvaras idealiskt i lockets ficka
B36T5256.jpg
Burton_LifeInWhite_fall_21_look_6-11.jpg

4. Hitta rätt med navigering

Även om många leder är välmarkerade ska du inte bara lita på skyltarna. Inte ens en smartphone är den bästa lösningen för att orientera sig, eftersom man delvis har mycket dålig mottagning på berget, och om du inte har laddat ner en offline-karta i förväg, så är du på egen hand. Därför är det bäst att ta med sig en vandringskarta med kompass eller en GPS-enhet.

För när du väl har svängt åt fel håll eller hamnar i tjock dimma är det inte längre så lätt att hitta rätt väg.

5. Säkerheten först: Första hjälpen-låda, bivacksäck, vissla

I princip hoppas vi naturligtvis att du inte behöver dem på din vandring, men om något skulle hända är du glad över att ha allt med dig.

  • Första hjälpen-låda: Förutom de vanliga bandagen ska lådan även innehålla en nödfilt och blåsplåster.
  • Vissla: En vissla kan vara till stor hjälp för att få någon att uppmärksamma dig i en nödsituation. Många vandringsryggsäckar har redan en liten vissla inbyggd.
  • Bivacksäck: Om du skulle behöva göra en nödbivack skyddar den lätta bivacksäcken dig mot vind och regn.
  • Nödnummer: Spara de viktigaste nödnumren i din mobiltelefon innan du ger dig av på din vandring (EU: 112, USA: 911, Australien: 000, Nya Zeeland: 111).
  • Pannlampa: Du bör alltid ha med dig en pannlampa i din ryggsäck.
  • Mobiltelefon: Även om man ju nästan aldrig lämnar huset utan mobilen vill vi påminna igen om hur viktigt det är att mobiltelefonens batteri är fulladdat för att du ska kunna ringa ett nödsamtal i en nödsituation.

6. Glöm inte mat och dryck

Just när man är ute i ett par timmar är det oerhört viktigt att ha med sig tillräckligt med vatten. Vi rekommenderar därför att ta med sig minst en liter per person för en vandring. Dricksystem med slang, som kan innehålla upp till 3 liter, är mycket praktiskt på längre vandringar.

Om det inte finns någon övernattningsstuga i närheten som erbjuder dig regionala specialiteter bör du packa en matlåda och snacks, t.ex. nötter, frukt eller müslibar. Detta ger dig tillräckligt med styrka på bergstoppen eller under vandringen.

7. Vandringsstavar för balansen

Just för nybörjare kan vandringsstavar verkligen underlätta balanshållningen, men även på svåra bergsturer med branta upp- och nedstigningar avlastar vandringsstavarna dina leder och ger dig därmed en bättre viktfördelning. Teleskopstavar kan dessutom fästas enkelt på ryggsäcken om du någon gång inte behöver dem.

Camping_blog_post_LIWA_72.jpg

Ut på nya äventyr

Ge dig ut på nya stigar och utforska naturen till fots. Med dessa tips om din utrustning är du väl förberedd. Så planera din nästa utflykt tillsammans med dina vänner, för inte bara är vandring roligare i sällskap, det är också mycket säkrare!

Och en sak till: Det behöver inte alltid vara den svåraste turen för att upptäcka vackra platser, så se till att anpassa din vandring till din konditionsnivå.


SHARE