The Burton Blog

Burton Step On®-bindningar: Allt du behöver veta

Är du trött på att droppa in sist bara för att du måste sitta ner och spänna fast bindningarna? Goda nyheter, nu är det slut med det. Burton Step On®-bindningar och boots gör att du kan åka snowboard på ett snabbare, enklare och mer bekvämt sätt. Detta är en omfattande översikt av Step On som innehåller allt du behöver veta.

Ämnen vi går igenom i denna guide

  1. En kortfattad historia om Step On
  2. Step On-komponenter
  3. Fördelar med Step On
  4. Nackdelar med Step On
  5. Step On-bindningar jämfört med andra step-in-bindningar
  6. Step On-bindningar jämfört med rembindningar
  7. Så här använder du Step On
  8. Vanliga frågor om Step On

1. En kortfattad historia om Burton Step On

I början av 2010-talet utmanade Jake Burton Carpenter Burtons produktutvecklare att skapa ett system för bindningar och boots som skulle göra det enklare för alla att lära sig och njuta av snowboarding. I början av projektet fokuserade teamet på att systemet skulle vara enkelt och kunna användas av alla, men med tiden blev komfort och prestanda också viktiga prioriteringar. Efter fem års forskning och utveckling, ett antal olika prototyper samt mängder med feedback från åkare lanserades under 2017 bindningarna och bootsen Burton Step On®.

2. Burton Step On-komponenter

Step On-systemet utgörs av snowboardboots och snowboardbindningar som har utvecklats för att användas ihop. Med Step On fästs booten i bindningen via tre säkra låspunkter: två tådubbar och en häldubb.

Tådubbarna sitter längst fram på varje boot och passar perfekt in i Burton Step On-bindningens tåhakar för att booten ska hållas på plats och ge maximal responsivitet på tåkanten. Häldubben på baksidan av booten låser fast i hälspännet på bindningens hälkupa med hjälp av samma princip som med ett vanligt kuggspänne. Dessutom finns en frigöringsspak på bindningens hälkupa som man kan använda för att snabbt lossa hälspännet.

burton-step-on-bindings-boots-components.jpg

3. Fördelar med Step On-systemet

Det finns två huvudfördelar med Step On-systemet: smidighet och prestanda.

Många åkare håller nog med om att det sämsta med snowboarding (förutom liftköer) är att behöva böja eller sätta sig ner för att spänna fast bindningen innan man åker. Detta slösar inte bara med tid som man kunde lagt på att åka med sina vänner utan kan även vara svårt eller till och med göra ont för de som har problem med sin rörlighet. Med Step On behöver du dock inte stanna och böja dig ner för att spänna fast bindningen. Kliv helt enkelt in i bindningen med hälen riktad mot hälspännet. När hälen klickar trycker du ned tårna för att fästa tådubbarna. Enklare än så blir det inte.

Burton Step On-bindningar och boots erbjuder en oöverträffad prestanda utan att tumma det minsta på komfort. De tre fästpunkterna i bottenplattan och hälkupan säkerställer en optimal mängd lekfullhet, flex och responivitet. Utan bindningsremmar får du även färre belastningspunkter, mindre kläm och inte lika trötta fötter.

burton-step-on-bindings-boots-pros.jpg

4. Nackdelar med Step On-systemet

Det finns två huvudnackdelar med Step On-systemet: pris och kompatibilitet.

Burtons målsättning är att skapa snowboardutrustning till ett överkomligt pris, men när allt kommer omkring kostar Step On-bindningar och boots mer än traditionella bindningar och boots på grund av den omfattande investeringen i forskning och utveckling samt den patentskyddade tillverkningsprocessen. Om man även räknar med att boots och bindningar måste köpas tillsammans kan den initiala investeringen bli dyrare än andra alternativ.

Det är också värt att notera att Step On-bootsen och bindningarna endast är kompatibla med varandra. Till exempel kan Step On-snowboardboots inte användas med traditionella snowboardbindningar och traditionella snowboardboots kan inte användas med Step On-snowboardbindningar. Även om Burton fortsätter att utöka kollektionen och licensiera tekniken till andra tillverkare är det osannolikt att åkare kommer att kunna hitta lika många Step On-alternativ som icke-Step On-alternativ.

burton-step-on-bindings-boots-cons.jpg

5. Burton Step On-bindningar vs andra step-in-bindningar

Konceptet med ett remlöst bindningssystem är inte nytt. Tidiga step-in-bindningar i slutet av 1990-talet fungerade genom att man fäste foten med hjälp metallstänger i booten och en platta på brädan. Att försöka kontrollera snowboarden med den slags kopplingen under foten var dock besvärligt och ledde till en märkbar förlust av kraftöverföring och brädkänsla. Dessutom var den här typen av system ökända för att snö och is lätt fastnade, vilket gjorde det svårt att låsa fast bootsen.

Felstegen hos de tidigare remlösa bindningarna ledde vägen för produktutvecklingen av Step On genom att visa oss exakt vad som behövde åtgärdas för att systemet skulle fungera. Till skillnad från de tidiga step-in-bindningarna fäster Burton Step On-bindningarna vid hälkupan och vid vardera sida om tårna. Genom dessa anslutningspunkter kan åkare generera kraft och precision. Dessutom sitter häldubbarna på Step On-bindningarna en bit ovanför snön och riktade inåt, vilket förhindrar att snö fastnar där. Som en extrabonus är Step On-bootsen konstruerade utan någon metall under foten, vilket gör dem superbekväma att gå och åka i hela dagen, varje dag.

6. Step On-bindningar vs traditionella rembindningar

Step On-bindningar är konstruerade av samma slags nylonkomposit som traditionella rembindningar, vilket innebär att Step On-bindningarna har ungefär samma flex- och åkegenskaper som traditionella rembindningar. Men när åkare jämför dem sida vid sida rapporterar dem att Step On ger mer kraft och precision från kant till kant, vilket sannolikt beror på att det blir en liten fördröjning med remmar mellan att man påbörjar en sväng och att svängen genomförs.

burton-step-on-bindings-boots-vs-traditional-strap-bindings.jpg

7. Så här använder du Burton Step On-systemet

Step On-systemet är ganska intuitivt men du kan behöva kliva i och ut ett par gånger innan du känner dig helt säker på hur du ska använda det. När du har bekräftat att storleken på dina nya boots passar dig kan du öva att kliva på bindningen och låsa fast. I allmänhet rekommenderar vi ungefär 10 minuters träning hemma på en matta i vardagsrummet för att bli mer bekväm med att fästa och lossa bootsen från bindningarna. Allt du behöver komma ihåg är i princip följande: Häl. Tå. Åk.

burton-step-on-bindings-boots-how-to-use.jpg

  1. Fäst hälen först. På baksidan av booten finns det en liten dubb med två plattor. Detta är den huvudsakliga anslutningspunkten och den håller fast booten i hälspännet på bindningens hälkupa/bakkappa. Ta ett kliv över bindningen och tryck hälen av booten bakåt in i hälkupan tills du hör ett litet klick. Tryck sedan nedåt hårdare tills du hör ett andra klick.
  2. Lås fast tårna. När hälen på bootsen är fastlåst lutar du dig framåt och sätter mer vikt på tårna. Tådubbarna bör klicka eller snäppa in i sidohakarna av bindningarna, och då är du redo. Försök rulla på fötterna från sida till sida för att säkerställa att dubbarna är låsta.
  3. Droppa in. Kör ett par sköna carves!

Proffstips: Det finns ett byxspänne på baksidan av Step On-bootsen, precis ovanför häldubben. Fäst slutet av byxbenet på dina snowboardbyxor i metallspännet för att förhindra att byxorna kommer i vägen för hälspännet eller fastnar i hälspännet.

Slutligen skapade vi Step On med syftet att vara hållbara, pålitliga, och beständiga från första liftturen till afterskin. Var inte orolig för att trycka till ordentligt för att fästa in i systemet, systemet klarar det. Åkare som inte är vana än med Step On brukar vara försiktiga när de kliver på och låser fast. Men kom ihåg att systemet är designat för att ta stryk och ändå leverera glädje. Lita på oss.

8. Vanliga frågor om Step On

Vi fattar. Step On är annorlunda från vad du är van vid, och vi förstår verkligen din skepticism. Därför har vi sammanställt några av de vanligaste Step On-frågorna som Burton-guiderna har fått genom åren.

Fråga: Vilka snowboardmonteringssystem kan Step On användas med?
Svar: Burton Step On-bindningarna använder Re:Flex-monteringssystemet, vilket är kompatibelt med brädor med The Channel®- och 2x4-hålmönster. Detta innebär att Step On bindningar är kompatibla med snowboard med 3D-hålmönster med den korrekta 3D-specifika disken.

Fråga: Fungerar Step On i puder?
Svar: Ja! Step On fungerar jättebra i pudersnö. Som med alla bindningar måste du borsta bort snö från bindningens fotbädd när du kliver på. Om du befinner dig i riktigt djup snö kan du använda brädan för att packa snön litegrann så att du skapar en bra plats att spänna fast.

Fråga: Fungerar Step On för att åka i parken?
Svar: Ja! Fråga vem som helst av Burtons teamåkare så kommer de att bekräfta att Burton Step On-bindningar och boots levererar bra resultat på hela berget, från pisten till offpist till parken och urbana hopp och rails.

burton-step-on-bindings-boots-park.jpg

Fråga: Behöver jag en specifik Step On-bindningsstorlek för mina boots?
Svar: Ja, Burton Step On-bindningar är tillverkade i specifika storlekar för att matcha specifika storleksintervaller av Burton Step On-boots. För att göra det enklare när man handlar i butik är kartongerna med Step on-bootsen och kartongerna med Step On-bindningarna färgkodade.

Fråga: Hur justerar jag bindningens gaspedaler (fotbädd) för att passa mina boots?
Svar: För att ändra fotbäddsstorleken på dina Step On-bindningar öppnar du upp de två flikarna på sömmen av fotbädden (nära hälen) genom att använda dina fingrar eller en spårskruvmejsel. När flikarna är lösa viker du bak fotbädden för att se alternativen för gaspdalsinställningarna, vilka är numrerade efter olika bootstorlekar. Skjut hela fotbädden framåt eller bakåt och sätt fast plattan i sitt ursprungsläge.

Fråga: Har Step On-systemet framåtlutning?
Svar: Ja, alla Step On-bindningar har en justerbar framåtlutning. Öka eller minska framåtlutningen så här: Leta på insidan av bindningens bakkappa efter framåtlutningsskruvarna. Dra åt skruvarna (medsols) för att öka framåtlutet. Var uppmärksam på framåtlutsmarkörerna (F1, F2, F3) för att avgöra rätt inställning. Notera att när du ökar framåtlutningen kommer du att se att avståndet mellan bakkappa och hälkupan blir större. Detta är normalt.

Fråga: Hur vet jag att jag är ordentligt fastlåst?
Svar Lyssna efter tre klickljud (åtminstone ett klick från häldubben och två klick från tådubbarna). Fortsätt att vicka på foten från sida till sida tills det har klickat färdigt.

Fråga: Hur kliver jag ur bindningen?
Svar: Att kliva ur är lika enkelt som att kliva in (kanske ännu enklare). Det är bara att dra upp spaken som sitter på utsidan av Burton Step On-bindningens hälkupa och lyfta hälen medan du vrider den litegrann. Undvik att lyfta foten rakt upp eftersom det kan göra så att tåhaken inte lossar. Du behöver inte heller hålla spaken uppe eftersom spännet lossar direkt när spaken används. Det är bara att dra den uppåt, släppa den och sedan kliva ut.

Fråga: Har Step On-snowboardboots samma passform som vanliga snowboardboots?
Svar: Ja! Burton Step On-snowboardboots är konstruerade i samma material och använder samma innerskor som resten av Burtons snowboardboots. Detta innebär att Step On-boots passar och känns likadant som traditionella snowboardboots.

Fråga: När jag åker hör jag ibland små klickljud från Step On-bindningarna. Är det normalt?
Svar: Ja, ljudet är normalt och är inte ett tecken på en defekt. Klickljudet uppstår på grund av en liten friktion mellan tådubbarna och tåhakarna. En enkel lösning är att applicera en liten mängd smörjmedel (t.ex. en snabbvalla) direkt vid den övre kanten av bootsens tådubbar.

Fråga: Vad är garantipolicy för Step On?
Svar: Burtons standardlivstidsgaranti gäller för Step On-bottenplattan och en garanti på ett år gäller för alla andra Step On-komponenter. Dessutom omfattas Step On av Burtons branschledande W48-policy så att du kan känna dig trygg med att du alltid får den snabbast möjliga servicen.

burton-step-on-bindings-boots-groomers.jpg

SHARE