The Burton Blog

Gräver I Arkiven: Ikoniska Burton-Brädor

När man utgår från åkardriven innovation och inleder ett samarbete med sportens mest legendariska personligheter får resultatet en bestående plats i historien.

Sedan 1977 har otaliga ikoniska brädor producerats hos Burton HQ. Vi släpper ett par utvalda brädor på nytt i nya ”Icons-kollektionen” för att hylla några av våra favoriter. Innan dessa brädor återvänder till bergen beslutade vi oss för att ta en närmare titt på originalen och vad de representerade.


Vi kommer ihåg brädor av många olika anledningar, åkarna som är kopplade till dem, de videor som filmades med dem, deras motiv och så mycket mer. Förutom det som vi kommer ihåg visuellt representerar många av dessa brädor vad snowboarding var och vad det behövde när de släpptes.

Iconic_Burton_Snowboards_logo.jpg

Häng med oss när vi gräver i arkiven och utforskar några av Burtons mest ikoniska snowboards.

1987 Elite: Growth of the Sport

1987 års blå- eller svartrandiga Elite finns fastbränd i medvetande hos många av de tidiga generationernas snowboardåkare.

Iconic_Burton_Snowboards_Elite_1l.jpg
Iconic_Burton_Snowboards_Elite_2
Allt eftersom sporten växte behövde vi en bräda som kunde stödja mindre åkare medan de lärde sig sporten. Elite designades för lätta åkare som ville bli bättre åkare. Det är en högpresterande snowboard som byggdes för åkning i en rad olika väder med avsikten att vara en förbättring
– Lesley Betts, Senior Hardgoods Strategy Product Line Manager.
Iconic_Burton_Snowboards_Elite_3.jpg

Elite var bland de första brädorna med flex och en stance inriktad på lärande och första vågens självklara val för nya åkare som ville utveckla sina färdigheter. Elite var startskottet för en ny typ av åkning som hämtade inspiration från skateboardåkningen, vilket var en anledning till att många började åka snowboard under 80-talet.

”Den här brädan tog mig från att vara nybörjare till att kunna göra en 360”, säger Rob Sprague, VP of Global Product Development, ”och den lade grunden för min framtid som snowboardåkare.”


1995 Kelly Air: Freeride Progression

Burton stöttade den fyrfaldige världsmästaren, den fyrfaldiga US Open-vinnaren och trefaldige Mt Baker Banked Slalom-vinnaren Craig Kelly när han gick från pallplatser till backcountry-åkning.

Iconic_Burton_Snowboards_Craig_Kelly_Freestyle_1.jpg
Iconic_Burton_Snowboards_Craig_Kelly_freestyle_2.jpg
Den här brädan kommer från tiden då en legend inom sporten skapade en bräda för att åka snabbt och på stora paneler. Det handlade om freeride-åkning i terräng med en smal midjebredd, vilket är något som resonerar djupt än idag. Med mycket mjuka och flytande och manövrerbara brädor på marknaden byggdes Kelly Air 1995 för starka åkare som brann för att åka fort och åka smidigt med minimalt tryck mot backen.
– Danny Davis

Craig som är en själfull åkare med en ingenjörs blick såg ytterligare en väg inom snowboarding som inte fanns i branschen. Craig var redan mycket involverad i produktutvecklingen och vi lyssnade på hans tankar om en design som skulle kunna ta honom dit.

Graciös och kraftfulla all-mountain-prestanda blev Craigs kännetecken och den här brädan blev en ikon för hans freerider-arv som banade väg för många kommande generationer av åkare.

Iconic_Burton_Snowboards_Craig_Kelly_Freestyle_3.jpg
”Scary tree-trycket skapades av konstnären Douglas Smith som är känd för sina scratchboard-konstverk där en omvänd bild skapas genom att avlägsna det mörka för att visa den ljusa bakgrunden.” – Lesley Betts

1996 Dolphin: Women’s Performance

När den banbrytande åkaren Shannon Dunn Downing anslöt sig till Burton krävde hon bästa möjliga prestanda för sig och andra kvinnor.

Iconic_Burton_snowboards_dolphin_3.jpg
Iconic_Burton_Snowboards_Dolphin_2.jpg
Jag är stolt över den betydelse den här brädan har haft för kvinnor – inte bara inom snowboarding, utan i världen i stort. Smithsonian kommer att presentera denna bräda för sitt uppfinningsrika bidrag till snowboard-åkningen för kvinnor. Dolphin var verkligen före sin tid eftersom den än idag är en banbrytande freestyle-snowboard.
– Shannon Dunn Downing
Iconic_Burton_Snowboards_Dolphin_1.jpg

Dolphin bar Burtons första proffsmodell för kvinnor och utvecklades i nära samarbete med produktteamet. Den testades genom många prototyper och förfinades för en mjukare flex och känsla samtidigt som den möjliggjorde de prestationer inom freestyle som Shannon fortsatte att uppnå under de kommande åren i hennes karriär.


2011 Nug: Irreverent Fun

Nug trotsade dåtidens snowboardingnormer innan det blev populärt att ändra brädans volym och form trotsade.

Iconic_Burton_Snowboards_Nug_3.jpg
Iconic_Burton_Snowboards_nug_4.jpg

Denna omvälvande bräddesign är 8–10 cm kortare än vanligt och har långa effektiva kanter samt nose och tail med bra pop, så det föll sig naturligt att ge den en flummig, vanvördig look.

När brädan med sitt lösa freestyle-fokus som var snabb i svängarna och förvandlade varje gupp på berget till en lekplats var det många åkare som med glädje gick ner en storlek. Det är inte konstigt att dess slogan var ”One hit and you’re totally hooked” (”Det räcker med att pröva en gång och du är fast”).

Iconic_burton_snowboards_nug_5.jpg
Du går miste om du aldrig har åkt på en Nug. Den var helt enkelt kul. Lesley Betts, Senior Global Product Line Manager, Hard Goods.
– Lesley Betts, Senior Global Product Line Manager, Hard Goods.

När man lyssnar på åkare, leder genom förändring och tillämpar nya idéer för skojs skull får man en historia kantad av ikoniska brädor. Vi är glada över att dela detta fyrpack med återsläpp från Burtons arkiv som var och en är en ikon från sin era.


SHARE