The Burton Blog

Bästa tipsen när du börjar med mountainbiking

Mountainbiking är en fantastisk sport, för precis som vid vandring kan du upptäcka naturens vackraste smultronställen, med fördelen att du inte behöver ta dig tillbaka till fots. Dessutom är mountainbiking ett perfekt komplement till snowboarding under sommarmånaderna, och du ser ofta teamåkaren Grilo eller våra märkesambassadörer Laura och Gabriel från Life in White ute på sina cyklar.

Även om allt sägs vara svårt i början kan du med hjälp av dessa tips enkelt komma igång med mountainbiking. Naturligtvis vet vi själva alltför väl hur man åker utför en brant grusstig för första gången och badar i svett efteråt, har bromsat för hårt och hjulen plötsligt blockeras eller det gör ont i armarna på grund av det hårda greppet om handtagen. Ändå är det otroligt mycket skoj och framför allt blir man bättre och bättre med tiden.

grilo-bike-07.jpg
Burton_LIWA_MTB-8-square.jpg

Vad du bör tänka på som nybörjare när du köper en mountainbike

Det viktigaste är att cykeln passar dig, och då menar vi inte att den har rätt färg. Det finns nuförtiden en mängd olika cykelmodeller för varje användningsområde. I detta sammanhang delar man in mountainbikes i följande kategorier:

  • Crosscountry
  • Trail
  • All Mountain
  • Enduro
  • Freeride/Downhill

Som du ser är redan denna korta lista mycket omfattande, så det är bäst att göra en lista över var du vill cykla, vad du tycker är viktigt och vad du tycker är roligast.

För att hitta rätt cykel rekommenderar vi absolut att rådfråga en fackhandlare. Där får du inte bara tips om vilken modell som passar dig bäst, utan också materialet, ramstorleken, sadelpositionen och mycket mer.

Ett bra alternativ till att köpa omedelbart är också att först testa ett par olika cyklar, för att få en bättre känsla för dem. Om du vill köpa en begagnad cykel bör du absolut fråga en vän som kan det här med mountainbikes, så att du A) inte betalar för mycket och B) väljer rätt cykel för dig.

Rätt utrustning för mountainbiking

För att du ska kunna njuta ordentligt av mountainbiking behöver du inte bara rätt cykel, utan också rätt utrustning:

  • Hjälm: Det viktigaste först! Under inga omständigheter bör du avstå från en hjälm, eftersom huvudet är en av dina viktigaste kroppsdelar och ska skyddas så mycket som möjligt. Det är viktigt att hjälmen passar bra och aldrig trycker på huvudet – därför är det bäst att prova flera modeller för att hitta den hjälm som är perfekt åt dig.
  • Glasögon: För att du inte ska få något i ögonen på vägen ner och för att skyddad dig mot UV-strålning bör du definitivt sätta på dig glasögon när du cyklar. Här kan dessutom utbytbara glas vara en fördel – mörka glas mot solen när du cyklar uppåt och ljusa glas när du åker genom skogen.
  • Kläder: Det är klart att du kan cykla i dina vanliga sportkläder, men de kläder som har utvecklats särskilt för mountainbiking har definitivt sina fördelar. Med cykelshorts, jersey, vadderade innershorts och en tunn regnjacka är du perfekt utrustad för våren och sommaren. För vintern behöver du ytterligare ett par varmare lager, till exempel en fleecetröja och en lång cykelbyxa.
  • Skor: Först måste du bestämma dig för om du vill köra med klickpedaler eller platta pedaler. Båda systemen har för- och nackdelar. Det bästa är att prova bägge och fastställa vilket system som är lämpligt för dig och dina anspråk. Med klickpedaler behöver du sedan passande klickskor, och för platta pedaler är det bäst att skaffa sig mountainbikeskor (t.ex. Fiveten) som ger dig tillräckligt grepp på pedalerna.
  • Handskar: Cykelhandskar ger dig inte bara ett bättre grepp, de skyddar också handflatorna.
  • Ryggsäck: En bekväm ryggsäck som rymmer omkring 20 liter räcker vanligtvis till för att lagra snacks, kläder, första hjälpen-låda etc. Det är viktigt att ryggsäcken sitter ordentligt och kan justeras med bröst- och höftbälten så att den inte glider när du cyklar.
  • Skydd: Just knäskydd och armbågsskydd kan vara en riktig tillgång vid en olycka och eftersom de inte är särskilt dyra är det bättre att vara på den säkra sidan. Om du gillar att åka mycket snabbt utför, eller hoppa med cykeln, bör du dessutom överväga ett ryggskydd.
  • Första hjälpen-kit: En olycka händer lätt och därför bör du alltid ha med dig ett Första hjälpen-kit när du är ute med din mountainbike.
  • Reparationssats: Kör över ett enda vasst föremål, så har du ett punkterat däck. För att du snabbt ska kunna åtgärda detta när du är ute, så att du inte behöver skjuta cykeln hem, är en reparationssats oumbärlig. I den måste allt detta finnas: Multitool med de viktigaste verktygen, luftpump, reservslang, slangreparationssats och eventuellt ett växelvajerset och en eller två kedjelänkar plus en ny kedjebrytare.

Cykla med rätt teknik

Särskilt som nybörjare tenderar man att göra vissa misstag som kräver onödigt mycket kraft. Naturligtvis är det så att övning ger färdighet. Med följande tips kan dock många nybörjarfel undvikas och du kommer att märka att det blir lättare varje gång:

1. Inta rätt kroppsposition

Du får ingen nytta av cykelteknik om du redan har fel grundläge. Så här går det till:

  • Inta ett horisontellt pedalläge.
  • Positionera dina fötter rätt på pedalerna, genom att placera tåvalken precis framför pedalaxeln.
  • Håll knäna och armarna något böjda för att kunna fjädra över slaghål och ojämnheter.
  • Se till att din kropps tyngdpunkt är över vevlagret.
  • Håll ryggen rak.
  • Lägg pekfingrarna på bromsreglagen för att alltid vara redo att bromsa.

2. Håll ögonen framåt

Ett av de vanligaste misstagen när man börjar med mountainbiking är att man ofta tittar ner istället för rakt fram. Men med framsynthet är halva segern vunnen i mountainbiking. Rikta därför alltid blicken tillräckligt långt framåt, för att undvika olyckor.

4418155_Dru_Kennedy_20210426_175615.jpg

3. Ställ dig upp

Även om det i början verkar mycket bekvämt att sitta på cykeln hela tiden, kan det leda till fall, särskilt under utförsåkning. För när du sitter på cykeln avstår du från en av dina viktigaste resurser: Dina ben! De hjälper dig inte bara att hantera stötar bättre, utan också för att förskjuta din vikt bättre. Dessutom ger du på vis din cykel tillräckligt med utrymme för att inte blockera den, särskilt i svår terräng.

Burton_LIWA_MTB-20.jpg
grilo-bike-06.jpg

4. Använd dina bromsar effektivt

Bromsning är inte så lätt och det krävs lite övande, för att få rätt känsla för bromskraften.

  • Grundpositionen är ett finger per hand på bromsen. Bromsarna ska helst ställas in så att du kan använda dem med ett finger.
  • Nu använder du och doserar båda bromsarna samtidigt.
  • Samtidigt förskjuter du vikten bakåt och nedåt så att bakhjulet inte tappar framdrivningskraft.
  • Om möjligt bör du se till att vikten är jämnt fördelad på båda hjulen så att inget av hjulen låses.
  • Den maximala inbromsningen uppnås strax innan hjulen börjar låsa.

Tips: Sänk din sadel vid utförsåkning för att förskjuta din vikt bakåt och undvika att slå över.

Burton_LIWA_MTB-33.jpg
Burton_LIWA_MTB-41.jpg

5. Välj rätt växel

Många tror kanske att man tränar hårdare om man lägger i en högre växel, men sanningen är att du förlorar kraft i onödan. En lägre växel underlättar inte bara acceleration, den hjälper dig också med kurvtagning och hindrar att du blir trött för snabbt.

6. Öva, öva, öva

En av de viktigaste aspekterna av mountainbiking är övandet. Försök att ha så roligt som möjligt och pressa inte dig själv i onödan. Du kommer att märka att det blir lättare varje gång och att man lär sig av misstag också. Så var inte rädd för att prova något nytt, eftersom det bara är så du kan kontinuerligt anpassa och förbättra din teknik.

Utforska ny terräng

Även om det i början verkar svårt att lämna det man känner sig bekant med lönar det sig vanligtvis oerhört, för det är bara så du kan utmana dina gränser och utveckla dina färdigheter. Dessutom älskar vi som snowboardåkare hastigheten i mountainbiking som gör den ännu mer lockande.

När du väl har provat kommer denna sport inte att släppa dig så snabbt!


SHARE